Ingrediente

1 varză albă medie
1 ceapă medie
2-3 cârnați
3-4 linguri ulei
150 ml bulion
2 roșii decojite
1 legătură pătrunjel/ mărar
1 ardei roșu
2 morcovi (opțional)
2 foi de dafin
1 linguriță cimbru
sare
piper
Varză călită cu cârnați Varza călită cu cârnați a fost nelipsită din copilăria mea. Fiind cresuctă la țară, de părinți cărora le place să se îngrijescă de animale și să...

Instrucțiuni

1.Într-o cratiță cu fundul gros se pune cârnațul proaspăt, crestat (ca să nu plesnească în timpul gătirii), împreună cu uleiul (dacă folosiți cârnaț de casă puneți și 150 ml. de apă). Se gătește cârnațul la foc mediu până este prăjit pe ambele părți, apoi se scoate din cratiță, se taie felii și se păstrează deoparte.
2.Se curăță și se toacă cubulețe mici ceapa, ardeiul, morcovul și roșiile. Se curăță varza de frunzele veștede de la suprafață și se toacă.
3.În grăsimea rămasă de la cârnaț (dacă conidereți că este prea puțină mai puteți adăuga o linguă de ulei) se adaugă ceapa și se călește cu puțină sare. Când ceapa începe să fie transparentă adăugăm ardeiul și îl călim 3-4 minute, apoi punem morcovul pentru 2-3 minute și la final adăugăm roșiile pentru 3 minute, totul se călește la foc mediu, amestecând deseori, până când legumele se înmoaie.
4.Varza tocată se adaugă în 2-3 tranșe, deoarece e foarte voluminoasă și probabil nu o să încapă toată. Se adaugă atâta varză cât permite volumul cratiței, se presară sare, piper și se amestecă energic, astfel varza se va înmuia și va permite să adăugăm următoarea tranșă. După ce toată varza tocată e în cratiță, se adaugă piper măcinat din belșug, foile de dafin și cimbrul.
5.Acum se adaugă 2-3 căni de apă și cratița se acoperă cu capacul. Se gătește varza sub capac până când se înmoaie apoi se adaugă bulionul și cârnațul și se lasă să fiarbă pănă scade lichidul.
6.Când varza este gata se completează cu sare, pătrunjel sau mărar proaspăt și piper după gust și se lasă la odihnit cu capac.
7.Se servește caldă cu mămăligă și smântână, dacă se vrea.
8.Poftă bună!

Varză călită cu cârnați

Varza călită cu cârnați a fost nelipsită din copilăria mea. Fiind cresuctă la țară, de părinți cărora le place să se îngrijescă de animale și să grădinărescă (în special mamei mele), ingredientele pentru acest preparat au fost mereu bio și la îndemână. În plus mamei mele îi place foarte mult varza și, nu ezită să o folosească atunci se ivește ocazia, fie că pentru ciorbă, salată, sarmale, varză calită și bineînțeles murată.

Daca ti-a placut aceasta reteta nu uita sa lasi un comentariu si sa o distribui pe Facebook, Instagram si Pinterest. Multumesc!

Poate o sa iti placa si:

PILAF DE OREZ CU CARNE DE PUI

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.